Få et kunstigt tandimplantat når du har beskadiget en tand

06 maj 2020 Astrid Pedersen
Få et kunstigt tandimplantat når du har beskadiget en tand

Er en af dine tænder røget sig en tur – for eksempel fordi du har flækket den ved at tygge i noget hårdt, eller som følge af tæring? Så er det bare med at komme af sted til tandlægen, så skaden kan blive udbedret. Og er det ikke muligt at lappe tanden sammen ved hjælp af en fyldning, kan det være nødvendigt med en mere gennemgribende løsning – for eksempel en krone eller et implantat.

Kunstig tandkrone eller tandimplantat?

Hvis du er i tvivl om hvorvidt du kan klare dig med en kunstig krone, eller om du skal have isat et fuldt tandimplantat, bør du spørge en professionel tandlæge til råds. Din tandlæge har i kraft af sin uddannelse og sin lange erfaring de stærkeste forudsætninger for at kunne foretage denne vurdering.

Hvis tanden blot er beskadiget i kronen, og er der materiale nok til at fæste en kunstig tandkrone, vil tandlægen typisk vælge at bevare så meget som muligt af den eksisterende, naturlige tand. Tandlægen vil slibe denne ned til en lille spids, på hvilken den kunstige krone skal monteres. Men det er ikke sikkert at dette kan lade sig gøre.

Er tanden godt og grundigt ødelagt – for eksempel flækket fra krone til rod, eller tæret bort af betændelse eller syreskader – vil tandlægen anbefale at du får fjernet hele tanden, og i stedet isat et tandimplantat.

Et tandimplantat erstatter tandens rod, og anvendes til montering af den kunstige tandkrone i stedet for roden. Implantatet, som bores direkte ind i kæbe knoglen, er fremstillet af titanium. Titanium er særligt velegnet til dette formål, idet det kan ”vokse sammen” med kæbeknoglen over tid, og således blot bliver mere holdbart med alderen.

Hos Tandlægerne på Stjernepladsen kan du få fremstillet såvel implantat som krone i solide materialer. Læs mere på https://stjerneklinik.dk/behandlinger/implantater/ 

Flere Nyheder