citroen har altid haft spændende modeller

14 februar 2022 Niels Geckler

advertorial

Er du på jagt efter en Citröen i Viborg – besøg Jørgen Laursen. Det franske bilmærke har altid stået for elegante og innovative modeller, der har vakt opsigt.

den spøjse lille blikspand 2 cv står for mange nok som det første, de tænker på, når talen falder på det franske bilmærke Citroen. “Gyngehesten” blev den kærligt kaldt på grund af den helt særliget bløde og vuggende kørsel, man oplevede på grund af et særligt affjedringssystem. Det var en billig bil for den brede landbefolkning, en fransk udgave af den tyske folkevogn. De var også nogenlunde samtidige.

Udviklingen af 2cv blev påbegyndt i 1930’erne, men da arbejdet blev afbrudt af verdenskrigen kom bilen først i produktion i efterkrigstiden. Den blev fortsat bygget igennem fire årtier, inden man opgave at forsøge at holde trit med de stigende krav til for eksempel sikkerhed inden for rammerne af den spøjse lille vogn, der heller ikke i de senere modeller nåede over beskedne 30 hestekræfter.

Mange designikoner fra den franske bilproducent

I den mere elegante afdeling hører berlinaen, den ultimative gangsterbil fra 1930’erne. Den var kendt for sit gide vejgreb og den var derfor oplagt som flugtbil, hvis man skulle køre stærkt for at slippe fra politiet. En innovativ og smuk model, der også blev produceret en tid efter krigen.

Senere har der været en række modeller med et særligt hydraulisk affjedring, som skulle give en jævn kørsel og som muliggjorde, at man hævede undervognen for at få ekstra frihøjde måder det var påkrævet i særlige situationer. Det krævede dog vedligeholdelse og mange mekanikere bandede over Citroens mani med at skulle gøre alting besværligt.

Citröen Viborg

Også i nyere tid er der kommet mange flotte modeller fra den franske producent. Der er forhandlere af både nye og brugte citroen vogne i Danmark, så der er rig mulighed for at anskaffe sig sådan en. 

Flere Nyheder